Eetkamer inrichten

Ga je de eetkamer inrichten, dan zijn er verschillende overwegingen die je moet nemen. Welke tafel kies je, waar moet je op letten bij het kiezen van de stoelen, welke verlichting past er bij? Wij hebben alles voor je uitgeschreven waardoor de eetkamer inrichten nog nooit zo makkelijk is geweest. Van inspiratie en tips tot aan unieke wanddecoratie, jouw eetkamer ziet er straks geweldig uit!  

1. Eetkamer inrichten: de afmetingen

Ga je de eetkamer inrichten, dan is het belangrijk om eerst goed de afmetingen van de ruimte te weten. Heb je bijvoorbeeld een grote ruimte, dan kan een kleine eettafel erg kil overkomen, terwijl een grote eettafel in een kleine ruimte juist vol en chaotisch overkomt. Meet daarom voordat je de eetkamer gaat inrichten met meubilair, eerst even de ruimte goed op. Het is namelijk wel zo fijn wanneer er voldoende ruimte rondom het meubilair vrij is, om nog normaal de eettafel te kunnen passeren. Door duidelijke afmetingen te hebben, is de eetkamer inrichten een stuk makkelijker en weet je gelijk of je ruimte hebt voor andere sfeer gevende meubelstukken, zoals een buffetkast of een mooie dressoir. 
Eetkamer inrichten

2. Eetkamer inrichten: de functies 

Wil je de eetkamer inrichten, dan is het belangrijk om als volgende stap te bepalen aan welke wensen jouw eetkamer moet voldoen. Wordt er alleen aan tafel aangeschoven om te eten en een kopje koffie te drinken? Of wordt de eetkamer ook gebruikt om te werken, lezen, huiswerk te maken, knutselen, et cetera? Dit weegt allemaal mee met het uitkiezen van een geschikte tafel. Wanneer je dit goed hebt uitgedacht, heb je niet alleen een goede leidraad voor het kiezen van een tafel, maar kan je ook rekening houden met voldoende opbergruimtes, de juiste verlichting en comfortabele, bijpassende stoelen. 

3. Eetkamer inrichten: de tafel 

Heb je alles goed uitgedacht, dan kun je op zoek gaan naar een eettafel die goed aansluit bij jouw woonwensen. Rechthoekig, rond, vierkant of ovaal, tafels zijn er in alle soorten en maten. Ga je een ruime eetkamer inrichten, dan heb je meer opties dan bij een compacte eethoek. Ben je overdag aan het werk aan de eettafel, maar eet je in de avond wel graag uitgebreid aan tafel? Dan is een grote rechthoekige tafel iets om te overwegen. Overdag kun je aan het werk, in de avond kun je de spullen eenvoudig opzij schuiven. 

Ga je een wat kleinere eetkamer inrichten, dan adviseren wij een rondje eettafel. Een ronde tafel neemt relatief weinig ruimte in beslag, maar biedt wel voldoende zitplekken voor 6 personen bij een diameter van 140 centimeter. 
Eetkamer inrichtenWil je een compacte tafel, maar heb je wel momenten dat je met een grote groep aan tafel gaat zitten? Kies dan een uitschuifbare tafel. Zo kun je afwisselen tussen een kleine, ruimtebesparende eettafel en een tafel waar je gemakkelijk met een grote groep aan kunt dineren. 

4. Eetkamer inrichten: de stoelen

Heb je een mooie kamer gescoord, dan kun je door naar de volgende stap: de eetkamerstoelen. Hou je van lekker lang tafelen, of ben je veel aan het werk aan de eettafel, dan zijn comfortabele eetkamerfauteuils zeker het overwegen waard. Stoelen waarin je een goede zithouding kunt aannemen zijn in deze gevallen van groot belang. Wil je liever gaan voor iets groots en gezelligs? Kies dan een eetkamerbank aan een zijde van de tafel en stoelen aan de andere kant. Niet alleen kun je op deze manier extra gasten kwijt, het geeft jouw interieur ook een speelse look! 

5. Eetkamer inrichten: kleur en materialen

Ga je de eetkamer inrichten, dan wil je natuurlijk het mooiste model tafel en stoelen. Maar verdiep je naast een mooi model, ook eens in de verschillende materialen. Heb je kinderen, dan zijn materialen van kunststof of andere makkelijk te reinigen materialen een betere overweging dan bijvoorbeeld stoffen stoelen. Eettafelstoelen in één kleur oogt netjes, maar een verrassende mix van kleuren is ook heel speels en stijlvol! 

Wat voor materiaal kies je voor de tafel? Een houten eettafel is prachtig, maar er zijn nog veel meer keuzes in materialen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een chique keramische tafelblad, of een stoere betonnen model. 
Eetkamer inrichten

6. Eetkamer inrichten: de verlichting

Evenals bij het kiezen van de juiste tafel en stoelen, is het kiezen van verlichting ook voor een groot deel afhankelijk van jouw woonwensen. Gebruik je de tafel alleen om er sfeervol aan te dineren, dan is de keuze in verlichting heel anders dan wanneer de eettafel ook gebruikt wordt om aan te werken. Heeft de eetkamer verschillende functies, kies dan voor verlichting met dimfunctie. Zo kun je de lichtintensiteit ophogen wanneer je aan de eettafel gaat werken, en het licht dimmen naar een zachtere, warme tint wanneer je gezellig en sfeervol gaat dineren. 

Dit vind je misschien ook interessant: Alles wat je moet weten over verlichting! 

7. Eetkamer inrichten: decoraties

Heb je de tafel, stoelen en verlichting, dan ben je in principe klaar met de eetkamer inrichten, maar dan mis je waarschijnlijk nog wel wat sfeer. Ook de eetkamer verdient gezellige decoraties! Zo kun je er wat kaarsjes of bloemen plaatsen, of kun je de wanden eromheen decoreren met wanddecoratie. Bekijk bijvoorbeeld onze food & drinks collectie: een collectie vol unieke posters passend bij de eetkamer! 

Ook onze typografie collectie is het bekijken waard. Deze collectie zit vol met quotes en spreuken waarmee je jouw eetkamer sfeervol kunt inrichten. 

Ook leuk: Deze schilderijen zijn perfect voor in de keuken! Eetkamer inrichten

Succes met de eetkamer inrichten!

Wij hopen je een stukje op weg te hebben geholpen met deze blog. Wil je nog leuke decoraties ontdekken voor jouw interieur? Bekijk hier ons gehele assortiment! 

Ruimtes