Woonkamerverlichting

Woonkamerverlichting: het kan je interieur maken of volledig breken. Hoeveel aandacht je ook hebt besteed aan het mooi inrichten van jouw woonkamer, het eindresultaat kan nog altijd flink tegenvallen wanneer je de verkeerde verlichting hebt gekozen. Woonkamerverlichting heeft namelijk niet alleen als functie het verlichten van de ruimte, het zorgt ook voor sfeer. In deze blog zullen we je alles vertellen wat je moet weten over woonkamerverlichting. 

Drie soorten woonkamerverlichting

Het is belangrijk om te weten dat er drie verschillende soorten woonkamerverlichting bestaan, met ieder een eigen functie. Wij zetten het voor je op een rijtje zodat jij niet de mist in kan gaan met het uitkiezen van jouw verlichting

#1. Basisverlichting

Wanneer je op zoek bent naar de juiste woonkamerverlichting, is het goed om te weten dat je ten eerste basisverlichting nodig hebt. Basisverlichting staat centraal in jouw woning: dit licht zou jouw woning op een gelijkmatige manier moeten verlichten. Dit zijn dan ook vaak de grote lampen aan het plafond. 
Woonkamerverlichting

#2. Functieverlichting

Functieverlichting zijn lampen met een specifieke functie. Het licht helpt jou met het uitvoeren van een bepaalde taak, zoals lezen. Een leeslampje is een voorbeeld van functieverlichting. 
Woonkamerverlichting

#3. Sfeerverlichting

Deze verlichting spreekt natuurlijk voor zich: het licht zorgt voor een fijne, gezellige en knusse sfeer in jouw woonkamer. Dit kunnen lampen zijn die je kunt dimmen, of bijvoorbeeld kaarsjes! 
Woonkamerverlichting

Begin met een lichtplan

Niet veel mensen staan lang stil wanneer ze op zoek zijn naar woonkamerverlichting. De keuze wordt vaak snel gemaakt, waardoor het makkelijk mis kan gaan. Het mooiste effect creëer je wanneer je het goed uitdenkt en een plan opstelt. 

Zo kun je dit plan uitschrijven, of zelfs een plattegrond maken van de ruimte. Hierin maak je duidelijk waar de meubels, wanddecoraties en aansluitpunten zijn. De volgende stap is om te bepalen waar in de woonkamer welke activiteiten zullen plaatsvinden. Gebaseerd hierop kun je aangeven welk licht je waar wilt hebben. Wij raden aan om te beginnen met de basisverlichting, en daarna pas de functie en sfeerverlichting een plek te geven. Belangrijk is om hierbij rekening te houden met de aansluitpunten. 

Nog wat tips voor het kiezen van de juiste woonkamerverlichting

• Basisverlichting, of toch liever sfeerverlichting op deze plek? Wanneer je gewoon niet weet voor welke je moet gaan, raden wij aan om voor dimbare woonkamerverlichting te gaan. Er kan dan weinig fout gaan: heb je fel licht nodig, dan zet je hem volledig aan. Wil je een gezellige sfeer wanneer je in de avond een filmpje kijkt? Dan kun je het licht dimmen om de juiste sfeer te creëren. 

• Wij hebben het in deze blog alleen gehad over woonkamerverlichting, maar niet over het uiterlijk van de lampen. Ook dit is een belangrijk punt! Zorg er daarom ook voor dat het uiterlijk van de lamp past bij de stijl van jouw woonkamer. Heeft jouw woonkamer een industriële stijl, kies dan ook bijpassende industriële lampen. 

• Wil je groot uitpakken, kies dan voor slimme lampen. De laatste zijn ze sterk gegroeid in populariteit: lampen die je van een afstand kunt bedienen met je telefoon en van kleur kan laten veranderen. De perfecte woonkamerverlichting als je graag een unieke sfeer creëert in de woonkamer!

Woonkamerverlichting

Nog meer sfeer creëren? 

Wil je naast mooie woonkamerverlichting nog meer sfeer creëren? Overweeg dan wanddecoratie! In onze webshop vind je een ruim aanbod aan de leukste schilderijen voor bij jou thuis.
RuimtesTips & tricks