Eerste hulp bij behang plakken - Walljar

Veel mensen kiezen eerder voor verven dan voor behangen, omdat ze denken dat behang plakken veel meer werk is. Dit komt vooral omdat deze mensen nog nooit zelf hebben behangen. In deze blog leggen we je uit waarom je juist wel moet behangen en hoe je dit moet aanpakken. 

De voordelen van behang plakken

Met behang kun je je eigen stijl in je interieur veel beter laten zien dan als je je wand gaat schilderen. Het laat de ruimte meer spreken. Ben je bijvoorbeeld gek op de natuur? Dan kies je voor een mooi fotobehang van een mooi landschap. Naast dat behang plakken meer doet voor je interieur is het ook nog eens goedkoper dan je wand schilderen. Maar hoewel verf in eerste instantie goedkoper lijkt, is dat eigenlijk behang. Behang gaat namelijk langer mee. Ons vlies fotobehang is namelijk waterdicht en UV bestendig. 

behang plakken

Behang plakken: Wat heb je nodig? 

  1. Vlieseline behanglijm
  2. Lijmkwast
  3. Potlood
  4. Liniaal
  5. Stanleymes 
  6. Zachte spons of doek 
  7. Waterpas

Aan de slag met behang plakken

  • Voor je begint moet de muur waarop je gaat behang plakken eerst zo glad mogelijk zijn. Vliesbehang kan kleine oneffenheden camoufleren, maar gaten en dergelijke moeten wel eerst gemaakt worden. 
  • Onbehandelde muren, zoals een net gestucte muur moeten eerst voorbereid worden met een grondlaag
  • Zorg voor een constante niet te warme kamertemperatuur, zodat de behanglijm niet te snel droogt. 
  • Voor het mooiste resultaat is het belangrijk dat de eerste baan recht op de muur wordt geplakt. Als voorbereiding op behang plakken, teken je daarom een loodlijn op de muur met potlood met behulp van een waterpas.

Bij vlies behang plakken breng je de lijm op de ondergrond aan (net iets breder dan de baanbreedte van het behang). Dan breng je de eerste behangbaan aan. Deze moet je zo recht mogelijk plakken. Voor een glad resultaat strijk je het behang na met een droge borstel of doek. Het behang strijk je altijd vanuit het midden naar de rand toe. De volgende baan breng je strak tegen de eerder geplaatste baan aan. En zo door. Eventueel overbodig behang snijd je weg weg met een stanleymes. Wanneer je een foutje maakt, kun je vliesbehang nog loshalen. Doe dit wel voordat de lijm is opgedroogd. Lijmvlekken kun je weghalen met een licht vochtige doek of spons. 

Verschillende soorten behang

Heb je de keuze gemaakt om te gaan behang plakken, dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij hebben verschillende soorten behang. In ons assortiment hebben we vlies fotobehang, zelfklevend fotobehang en ook behang cirkels. 

  • Vlies fotobehang: Ons vlies fotobehang is waterdicht, kras- en uv bestendig. Vlieseline behang wordt aangebracht met lijm. Doordat het behang ook waterbestendig is, kun je dit behang ook plakken in de keuken en badkamer. Behang plakken op muren met kleine oneffenheden kan met ons vliesbehang ook. Dit zorgt ervoor dat deze oneffenheden weggewerkt worden. 
  • Zelfklevend fotobehang: Wil je liever geen behang plakken met lijm? Zelfklevend fotobehang is een veelzijdig product dat je makkelijk kunt toepassen op een hele wand of op een klein gedeelte ervan als leuk accent. Het kan ook gebruikt worden op bijvoorbeeld een bar, kookeiland of meubelen. Ons zelfklevend fotobehang kan namelijk ook worden gebruikt op meubelfineer. 
  • Behang cirkels: De behang cirkels zijn gemaakt van zelfklevend en kreukvrij textielbehang. Ook is het waterbestendig en scheurvast. De behang cirkel is makkelijk van de muur af te halen. Zo kun je de behang cirkel makkelijk verplaatsen als je dat wilt. 
  • behang plakken

    Bekijk snel ons assortiment behang!

    Hopelijk vind je behang plakken na het lezen van dit artikel niet meer zo’n eng idee. Je hebt nu alle benodigdheden en tips op een rij en kunt aan de slag. Het enige wat je nog mist is een mooi behang uit ons assortiment. 

    Tips & tricks