Boekenplank ideeën

De boekenplank: het is niet alleen functioneel, maar het kan er ook nog eens heel erg leuk uit zien. Het is meer dan alleen maar een plank waar veel boeken op terecht kunnen, ook jouw persoonlijke stijl kan je erin naar boven laten komen. Met deze onderstaande boekenplank ideeën kan jij jouw boekenplank hét pronkstuk van de kamer maken!

Tip 1: Positie van de boekenplank

Het is belangrijk om goed na te denken over de positie van de boekenplank. Door de boekenplank te hoog te hangen, heb je minder overzicht en zijn de boeken en eventuele decoratiestukken niet goed te zien. Leuke plekken om de boekenplank op te hangen zijn: boven je bed, boven je bureau of bank of tegenover de ingang van de kamer zodat de plank meteen te zien is als je binnenkomt! Je kan ook meerdere boekenplanken bij elkaar hangen om zo een soort wandrek te creëren.
Boekenplank ideeën

Tip 2: Boeken indelen

Er zijn heel veel manieren hoe je de boeken op je boekenplank kan indelen. Je kan bijvoorbeeld de boeken neerzetten op alfabetische volgorde of sorteren op auteur. Een andere, maar ook zeker een leuke optie is om de boeken bijvoorbeeld op kleur te sorteren of de boeken achterstevoren neer te zetten. Door ze op deze manier neer te zetten, krijgt je boekenplank een verfrissend en georganiseerd beeld. Jouw favoriete boek, wat het pronkstuk van de plank mag zijn, kan je andersom neerzetten zodat alleen deze kaft te zien is. Op deze manier springt het boek eruit. Nog een laatste tip is om de boeken afwisselend liggend en staand neer te zetten. De boekenplank ideeën zijn eindeloos!
Boekenplank ideeën

Tip 3: Rustgevende uitstraling

Een boekenplank hoef je niet alleen vol te zetten met boeken. Juist door de plank niet helemaal vol te zetten, oogt de ruimte niet zo rommelig en komen andere spullen die je op de plank zet beter tot hun recht. Denk aan bijvoorbeeld decoratiestukken, dit zorgt voor afwisseling en zo krijgt de boekenplank een georganiseerde en rustgevende uitstraling.

Tip 4: Boekenplank ideeën: decoratie

Decoratie kan een boekenplank leuk aanvullen voor variatie en een speelse uitstraling geven. Naast boeken kan je heel veel attributen bedenken die de boekenplank nog leuker kunnen maken. Denk aan een vaas, plantjes, beeldjes, kaarsen, ingelijste foto’s of eigen gemaakte kunstwerken. Je kan het zo gek niet bedenken, alles staat leuk op een boekenplank. Let wel op dat je niet te veel neer zet, dit oogt namelijk weer rommelig.
Boekenplank ideeën

Tip 5: Persoonlijke touch

De indeling van jouw boekenplank kan je zo persoonlijk maken als je zelf wilt! Naast decoratie die je neer kunt zetten, kan je ook een leuke ingelijste foto of een beeldje waar jij een mooie herinnering aan hebt neerzetten. Dit soort spullen met een verhaal erachter zorgen ervoor dat de boekenplank een persoonlijke touch krijgt en zo maak je het helemaal eigen en uniek!

Tip 6:  Boekenplank ideeën: posters

Naast eigen foto’s kunnen ook posters een persoonlijke touch geven aan jouw boekenplank. Het is leuk meerdere posters bij elkaar te zetten die variëren van formaat en kleur. Kies twee of meerdere posters die jij mooi vindt en die goed bij elkaar passen. Dit zorgt voor een speels, creatief en leuk effect!
Boekenplank ideeën

Laatste check voor jouw eigen boekenplank ideeën

Als het goed is, heb jij nu jouw boekenplank ingericht op de manier zoals jij dat leuk vindt! Loop nu een paar stappen naar achter en bekijk de boekenplank nog even van een afstandje. Kijk goed of de balans tussen de boeken en alle decoratie klopt. Gefeliciteerd met jouw getransformeerde en opnieuw ingerichte boekenplank!

Tips & tricks