William Morris en zijn bijzondere kunst - Walljar

William Morris: hij staat bekend om zijn bijzondere behang, prints en kleden, is het gezicht achter de Arts en Crafts beweging en heeft met meerdere kledingmerken samengewerkt. Wat was het nou precies wat deze man zo speciaal maakt? 

Het leven van William Morris

Op 24 maart 1834 werd William Morris geboren in Walthamstow, Engeland. Met een vader die een succesvolle effectenmakelaar was, groeide William en zijn broers en zussen in rijkdom op waardoor ze eigenlijk niet eens meer hoefden te werken. Maar William was ambitieus, hij ging klassieke talen studeren aan de universiteit en ontmoette daar Edward Burne-Jones, een toekomstige schilder. Deze ontmoeting was ook wel het begin van een levenslange vriendschap. 

William begon steeds meer in verzet te komen tegen industrialisering en massaproductie. Morris zijn ambities lagen in de kunst. Naar zijn mening was kunst niet alleen om te bekijken, maar ook om te gebruiken. Hieruit zijn de welbekende kunstwerken ontstaan: behangen, tapijten, tegels, glas in lood en meubels.

William studeerde talen waardoor hij naast zijn kunstwerken ook goed was met woorden: zo schreef hij ook veel gedichten en boeken. Tijdens alle werkzaamheden die hij verrichte ontmoette hij Jane Burden, de dochter van een lokale stalknecht. William was compleet betoverd door haar. Met haar bleke huid en koperkleurige haar noemde hij haar een ‘levend kunstwerk’. In 1859 trouwde hij met het meisje en kreeg er twee dochters mee: May en Jane Alice. 
William Morris poster

Morris & Co

In 1861 werd Morris & Company opgericht, William Morris zijn eigen bedrijf. Morris creëerde zijn kunstwerken op authentieke wijze en bracht meubels, glas in lood en borduurwerk uit. In 1864 bracht Morris zijn eerste welbekende behangcollecties uit met de naam Daisy, Trellis en Fruit. Ook op het gebied van marketing hield Morris zich niet in: met verbluffende showrooms probeerde hij zoveel mogelijk klanten binnen te krijgen. 

William Morris had echter een grote frustratie. Hij maakte zijn creaties met onwijs veel liefde, maar alleen de rijken konden dit betalen en niet de ‘gewone’ arbeiders, terwijl hij vond dat kunst voor iedereen toegankelijk hoort te zijn. Zijn aandacht ging meer naar het schrijven en publiceerde in het beroemde News from nowhere een artikel over ‘een wereld zonder kapitalisme, industrialisatie en vervreemding, waarin iedereen kunst maakt en van kan genieten’.  

Op 3 oktober 1896 overleed Morris, vermoedelijk aan tuberculose. Zijn dokter omschreef het echter als ‘gewoon Morris zijn, die meer werk heeft gedaan dan 10 man tegelijk’. Morris was ook gewoon een man die met onwijs veel passie zoveel mogelijk wilde doen en creëren in zijn leven. 

William Morris poster bij Walljar kopen?

De vrolijke en bijzondere prints van Morris zijn simpelweg onwijs bijzonder en tijdloos. Wij hebben een ruime collectie aan William Morris posters. Een William Morris poster, canvas of plexiglas geeft jouw ruimte pas echt sfeer!
Collecties