Het EK 2021, eindelijk is het zo ver! - Walljar

Eindelijk is het zo ver! Het EK 2021 staat op het punt van beginnen. Gaat titelhouder Portugal er weer met deze prachtige prijs vandoor, of gaan ze door een van de favorieten van de troon worden gestoten? Wereldkampioen Frankrijk, oud wereldkampioen Duitsland en België liggen namelijk op de loer om de felbegeerde titel te pakken. Of gaan het misschien toch onze Oranje leeuwen worden die ons gaan verrassen? Laten we snel verder gaan met de poules!

De EK poules 

Voetbal poster  

Als we naar EK poules kijken zijn er toch wel 2 poules die eruit springen. Poule C met ons enige echte Oranje en poule F, de poule des doods. Dit zijn de poules om in de gaten te houden en de wedstrijden van te kijken. Hier wordt namelijk veel spektakel verwacht. Om je keuze van wedstrijden zelf te kunnen bepalen hebben we alle poules even voor je op een rijtje gezet!


Dit vind je misschien ook interessant: 
Met onze vintage voetbal posters aan de muur kun jij laten zien dat je achter Oranje staat.

Poule A

Poule A is de poule met Italië, Zwitserland, Turkije en Wales. Uiteraard is de verwachting dat een groot voetballand als Italië hier gemakkelijk de nummer 1 wordt in de poule, maar het tegendeel zou maar kunnen blijken.

De verrassend goed spelende Zwitsers 

Zwitserland is als we naar hun plek op de wereldranglijst kijken een verrassend goed land. Ze staan maar liefst op de 13e plek. Niemand had verwacht van Zwitserland dat ze zo goed zijn omdat het niet zo een populair voetbal land is. Maar tijdens kwalificatiewedstrijden lieten ze keer op keer zien wat voor ijzersterk hecht elftal ze hebben. Met een defensie die moeilijk te kloppen is weten ze altijd een degelijke overwinning te boeken met scores als 1-0, 2-0, en soms 2-1. 

De beul van Oranje: Turkije

Dan is er ook nog Turkije met spits Burak Yilmaz die Nederland in de WK-kwalificatie werkelijk waar verpulverde met zijn hattrick. Als hij ook tijdens het EK op stoom weet te raken heeft Turkije zeker een goede kans om de poule door te komen. 

Sterspeler Bale met Wales

Wales weet met sterspeler Gareth Bale altijd verrassende resultaten te boeken omdat hij altijd alles geeft voor zijn land. Hij speelt vaak beter bij zijn nationale team dan bij zijn eigen club aangezien het team dan om hem is heen gebouwd. 

Zo weten ze hem keer op keer in stelling te brengen en maakt hij goal na goal. De sterspeler is helaas wel zeer blessuregevoelig dus het is te hopen voor Wales dat hij gedurende het toernooi fit weet te blijven.

Poule B

Poule B is de poule van onze zuidelijke buren België. Verder bestaat de groep uit Rusland en de Scandinavische landen Denemarken en Finland. De verwachting is hier dat de Rode Duivels fluitend door de EK poule heen zullen komen. 

De Rode Duivels

De huidige nummer 1 van de wereld heeft namelijk met Thibaut Courtois, Kevin de Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku een wereld keeper, middenvelder en aanvallers. De laatstgenoemde verkeert in bloedvorm bij zijn huidige club Inter en heeft al 57 doelpunten gemaakt voor de Rode Duivels. Hij is dan ook een van de topkandidaten om de topscorer titel op het EK 2021 te pakken. 

De outsiders Rusland en Finland

Wat betreft Rusland en Finland hoeft niet heel veel verwacht te worden. Beide landen werden weliswaar 2e in de EK-kwalificatiepoule, dit was overigens wel tegen de minder sterke voetballanden. Met namen als San Marino en Liechtenstein kun je de prestatie van 2e worden toch wel redelijk afzwakken. 

Veel oud-eredivisie bij Denemarken 

Denemarken heeft zeker wel een aantal leuke spelers met Christian Eriksen, Pierre-Emile Höjbjerg en Kasper Dolberg in huis, maar een speler als Eriksen heeft maar weinig speelminuten gemaakt bij zijn huidige club dit seizoen. Dit maakt de zaak al weer een stuk lastiger. Wel is het hoopgevend dat Denemarken in de EK-kwalificatie niet wist te verliezen maar wel 4 keer gelijk speelde. Als ze dit weten om te draaien naar overwinningen dan maken ze zeker kans om door te gaan. 

Poule C

Dan de enige echte poule van onze Oranje leeuwen, poule C. Wij zijn in de groep gezet met Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië. Als we naar de statistieken kijken dan is eigenlijk alleen Oekraïne een groot gevaar voor Nederland. 

Oekraïne: het gevaar voor Oranje 

Oekraïne werd eerste in de EK-kwalificatie in een poule met huidig Europees kampioen Portugal en Servië. Ze wonnen 6 van de 8 wedstrijden en verloren niet. Dit land is dus een serieus gevaar voor Nederland. Noord-Macedonië is daarentegen gewoon een must win voor Nederland. Oostenrijk moet goed voor de dag komen willen ze van onze Oranje helden winnen. 

Onze Oranje trots

Het is wel een aderlating dat Nederland het moet stellen zonder de geblesseerde Virgil van Dijk en de met corona besmette keeper Jasper Cillessen. De twee hadden altijd een vaste basisplek in het Nederlands elftal en Virgil van Dijk was bovendien de grote aanvoerder van het team. 

EK 2021  

Ondanks dat heeft Nederland genoeg spelers met Frenkie de Jong, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt die in topcompetities spelen. Ben jij een echte fan van het Nederlands elftal? Bekijk dan de poster uit '65 hier!


Wel is het belangrijk dat Nederland 1e weet te worden in de poule om een gunstige loting te krijgen in het verloop van het EK 2021. Wanneer Nederland eerste wordt moeten ze namelijk tegen de nummer 3 uit poule D, E of F. Dat zijn meestal de wat mindere teams. 

Wanneer onze Oranje leeuwen 2e worden gaat het een stuk lastiger worden. Dan moet Nederland het opnemen tegen de nummers 1 uit poule A, E of F. De kans is dan groot dat ze landen als Spanje, Duitsland of Frankrijk loten. Dit zijn namelijk de verwachte nummers 1 uit poule A, E en F.  

Poule D

Poule D bestaat uit Engeland, Kroatië, Tsjechië en Schotland. De op papier sterkere landen Engeland en Kroatië wisten in de EK-kwalificatie relatief makkelijk 1e te worden. Tsjechië werd in dezelfde poule met Engeland overtuigend 2e te worden, dus Tsjechië is zeker nog niet afgeschreven in deze poule. 

De moeizame kwalificatie van de Schotten

Voor Schotland ziet alles er wat somberder uit. De Schotten eindigden in een poule met België en Rusland 3e maar wisten zich ondanks dat toch te plaatsen voor het EK 2021. De verwachting is dan ook dat de Schotten vroeg afscheid zullen moeten nemen van het EK 2021.

De verliezende WK-finalisten en geweldige selectie van Engeland

Kroatië dat afgelopen WK finale bereikte door notabene Engeland uit te schakelen zal hoogstwaarschijnlijk samen met dat land door gaat naar de knock-out fase. De vraag bij Engeland blijft echter of zij met de geweldige selectie die ze jaarlijks hebben eindelijk een keer een finale plek weten te bereiken. Ze hebben namelijk altijd de kwaliteiten om te winnen, maar niet de teamgeest. Dus wie weet, misschien is dit wel het jaar van de Engelsen. 

Poule E

Dan poule E, een poule met voorafgaand gezegd een vaste nummer 1 in Spanje, maar een 2e plek die voor het grijpen ligt voor een aantal landen. Zo maken Zweden en Polen alle 2 min of meer kans om deze plek te pakken. 

Degelijkheid zorgt voor Zweedse overwinning

Zweden doet het de afgelopen jaren zeer goed op eindrondes en weet vaak door de groepsfase heen te komen. Ze hebben niet echt grote sterren aangezien Zlatan Ibrahimovic niet zal deelnemen aan het EK 2021

Maar het team als geheel functioneert zeer goed en gaan voor elkaar door het vuur. Het team van Zweden is wat dat betreft het tegenovergestelde van Engeland, minder kwaliteit maar wel een zeer goede teamgeest. 

De Poolse wereld spits Robert Lewandowski

Polen is min of meer afhankelijk van top spits Robert Lewandowski. De spits die elk jaar meer gaat scoren wist dit seizoen in de competitie in 29 wedstrijden 41 keer te scoren. Hiermee verbrak hij het eeuwenoude record van Gerd Müller. Niemand dacht dat het ooit verbroken zou worden maar de magische spits van Bayern München wist het toch voor elkaar te krijgen. 

Laat staan wat hij voor record had neergezet als hij alle 34 wedstrijden had gespeeld. Hij is de hoop van Polen. Wanneer hij opgesteld wordt moet elke verdediger vrezen voor deze wereldspits. 

Het zwakkere Slowakije 

Slowakije is wel beduidend het zwakkere team uit de poule. Het team wist met een nipte 3e plek in de WK-kwalificatie zich te plaatsen voor het EK 2021. Het team heeft hier en daar wel wat aardige spelers rondlopen maar het is geen topteam. Bovendien functioneert het team niet goed als geheel en krijgt de ploeg gemakkelijk doelpunten tegen. Het zal dus zaak zijn voor Slowakije om terughoudend en op de counter te spelen om de punten binnen te halen. 
Voetbal poster

Poule F

Poule F, de poule des doods, althans zo mag je het wel noemen. Met de huidige EK winnaar van 2016 Portugal, huidig WK winnaar van 2018 Frankrijk en WK winnaar van 2014 Duitsland gaat deze poule echt een genot worden om naar te kijken. 

Het Franse superteam 

Frankrijk kan letterlijk elke positie dubbel bezetten met een wereldtopper. De absurde selectie bestaande uit spelers als Kylian Mbappé, N’Golo Kanté en Raphaël Varane maakt dat Frankrijk op papier toch zeker wel de sterkste selectie van het toernooi heeft. 

Daarnaast heeft trainer Deschamps er voor gekozen om na jarenlange afwezigheid Karim Benzema weer op te nemen in de selectie. De topspits van Real Madrid zal met zijn ervaring en doelpunten zeker een goede toevoeging aan de selectie zijn. Maar de echte vraag blijft uiteindelijk; zal het wereldkampioen Frankrijk gaan lukken om ook in Europa te regeren? 

Die Mannschaft 

Duitsland heeft in de EK-kwalificatiewedstrijden in de poule met Nederland maar weer eens laten zien tot wat ze in staat zijn. De oud wereldkampioen heeft over het algemeen een wat oudere selectie die ze aan het verjongen zijn met snelle, behendige buitenspelers als Leroy Sané en Serge Gnabry. Maar de oude ervaren kern met Joshua Kimmich, Manuel Neuer, Toni Kroos en Thomas Müller blijft bestaan. Met zoveel ervaring en kwaliteit maakt Duitsland ook een grote kans om het toernooi in de wacht te slepen. 

Het Portugal van Cristiano Ronaldo

Portugal heeft over het algemeen een hele jonge selectie met veel jonge talenten als Jao Felíx en Ruben Días. Maar de enige echte leider Cristiano Ronaldo zal zoals op elk toernooi de hoofdrol wel voor zich opeisen. Hij scoorde inmiddels al meer dan 100 keer voor Portugal en zal hier graag nog wat doelpunten aan toevoegen. 

In de voorgaande toernooien was het vooral Ronaldo die alles alleen moest doen vanwege het gebrek aan voetballend talent bij Portugal. Maar met de huidige gouden lichting die ze hebben is de verwachting dat ook zij heel ver zullen komen in het toernooi.  

De pechvogel van het EK 2021: Hongarije

Hongarije is toch wel de grote pechvogel van het EK 2021. Het moet doorgaans al heel veel moeite doen om zich te plaatsen voor een eindtoernooi en dan kom je ook nog eens in de poule des doods. Het gaat Hongarije dus hoogstwaarschijnlijk niet lukken om zich te plaatsen voor de knock-out fase. Maar laten we hopen dat ze ons kunnen verrassen en een van de grote landen weten uit te schakelen.

Ga jij ook het EK kijken?

Zorg dan dat je op de volgende datums voor de buis zit!

  • Zondag 13-6 21:00 Nederland - Oekraïne
  • Donderdag 17-6 21:00 Nederland - Oostenrijk
  • Maandag 21-6 18:00 Nederland - Noord Macedonië 

Ben jij in deze blog een leuke voetbal poster tegengekomen? Deze kun je hier bestellen!