Abstracte kunst: wat maakt deze schilderijen zo uniek - Walljar

Abstracte kunst: misschien vind je het super leuk, haat je het of begrijp je er gewoon niks van. Je bent in ieder geval begonnen met het lezen van deze blog, dus we kunnen aannemen dat je nieuwsgierig bent naar deze verwarrende, maar bijzondere vorm van kunst. Wij vertellen je er graag wat meer over!

Wat is abstracte kunst?

Abstracte kunst bestaat al meer dan 100 jaar. Sommigen beweren zelfs dat abstracte kunst teruggaat tot de tijd van grotschilderingen, duizenden jaren geleden!  Abstracte schilderijen kwamen naar voren als een afwijking van de klassieke en traditionele academische schilderkunst in Europa tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw. Veel kunstenaars gingen deze periode tegen de formele leer in en begonnen kunst te maken die niet naar objecten in de echte wereld verwees.

‘’Abstracte kunst is kunst die de overeenkomst tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid vermijdt.’’

Deze nieuwe manier van schilderen werd beschouwd als 'pure kunst', omdat de schilderingen volledig van de kunstenaars afkomstig waren, in plaats van gekopieerd van objecten en beelden in de echte wereld!

Het begrijpen van abstracte kunst

Het begrijpen van abstracte kunst lijkt lastig, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een groot inbeeldingsvermogen.
Abstracte kunstKronkelende vormen, een reeks aan kleurrijke patronen, een rivier die door groene velden stroomt... of is het een kosmische energie dat je ziet stromen?

Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag. Je kan het interpreteren zoals je zelf wilt, en dat is juist het mooie eraan. Je moet het schilderij betreden en zien waar het je naartoe brengt. Abstracte kunst geeft je de vrijheid om het kunstwerk te verkennen en je eigen betekenis aan het stuk te geven. Dit persoonlijke proces maakt de ervaring van een kijker met een kunstwerk uniek.

Expressionisme in abstracte kunst

Binnen de abstracte kunst kun je ook expressionisme terugvinden. Hierbij uiten schilders hun emotie tijdens het creëren van een kunstwerk. Binnen deze schilderkunst is het schilderproces belangrijker dan het eindwerk zelf. Bij abstract expressionisme gaat het om de manier waarop de schilders het doek benaderen. Het smijten van verf gaat bijvoorbeeld samen met agressie, wanhoop of verdriet. 

Abstracte kunst aan jouw muur

Ben jij op zoek naar abstracte kunst voor aan de muur? Abstracte kunst is vaak tijdloos en ook een leuke vorm van kunst om toe te voegen aan jouw interieur! Je kunt er tijden naar kijken en er iedere keer wat anders in zien. Het ligt er maar aan hoe ver jouw inbeeldingsvermogen gaan! Ontdek bijvoorbeeld onze line art collectie voor abstracte kunst in jouw huis! 

Is abstracte kunst wat voor jou? 

Past abstracte kunst nou echt bij jou en wil je jouw muur ermee decoreren? Of liever toch wat anders? Geen zorgen, wij hebben een ruim aanbod aan schilderijen. Ontdek het hier!

Collecties