Plexiglas schoonmaken

Is jouw plexiglas schilderij vuil geworden? Maar weet je niet hoe je het moet schoonmaken? In dit artikel vertellen we je in een 4-voudig stappenplan hoe je een plexiglas schilderij zo goed mogelijk schoon kunt maken.

Plexiglas schilderijHet 4-voudig stappenplan voor plexiglas schoonmaken

Plexiglas is niet hetzelfde als glas, zowel in functie als in onderhoud niet. Plexiglas maak je namelijk niet op dezelfde manier schoon als normaal glas. Waarbij je met glas een flink sopje pakt en stevig gaat boenen kan dit bij een plexiglas schilderij niet.

Plexiglas is erg krasgevoelig, je moet hier dus heel voorzichtig mee omgaan. Wij zullen vertellen hoe je jouw plexiglas op de juiste manier schoon krijgt.

Plexiglas schoonmaken, de benodigdheden:

  • Afwasmiddel 
  • Emmer warm water (niet te warm)
  • Antistatische reiniger
  • Microvezeldoek
  • Spons

Plexiglas schoonmaken: to do

1. Hoe begin je?

Pak een emmer met warm water en gooi hier een paar druppels afwasmiddel bij. Gebruik veel water bij het schoonmaken en maar een paar druppels afwasmiddel. Het kleine beetje schoonmaakmiddel is namelijk alleen bedoeld om het vuil los te maken.

Het water is daarentegen bedoeld om het vuil te verplaatsen en van het plexiglas schilderij weg te krijgen. Vandaar dat je dus niet zoveel afwasmiddel hoeft te gebruiken.

2. Uitspoelen!

Zorg ervoor dat je niet te vaak over het plexiglas schilderij heen en weer gaat. Wring na elke keer heen en weer op het plexiglas het doekje uit. Zo zorg je ervoor dat je het vuil uit het doekje haalt. Maak het doekje weer opnieuw nat en ga zo verder. Op deze wijze zorg je ervoor dat je het vuil niet gaat uitsmeren en dat je geen krassen maakt op je plexiglas. Dat wil je natuurlijk niet!

3. Gebruik antistatische reiniger

Nu komt de antistatische reiniger aan bod. Nadat je het plexiglas hebt schoongemaakt doe je wat antistatische reiniger op een microvezeldoekje. Veeg hiermee over het plexiglas schilderij. Het woord zegt al, de antistatischheid reiniger zorgt er voor dat het plexiglas niet statisch wordt. Hierdoor blijft er geen stof meer aan het plexiglas hangen. Bovendien blijft het plexiglas langer schoon als je het met antistatische reiniger aanpakt.

4. Laat het plexiglas drogen

Laat het plexiglas schilderij in de lucht drogen (ongeveer 15 tot 30 minuten) en voilà! Je hebt jouw plexiglas schoongemaakt.

Plexiglas schoonmaken: NOT to do

Naast middelen die goed zijn om je plexiglas schilderij schoon te maken zijn er natuurlijk ook een aantal producten die helemaal niet goed zijn voor plexiglas. Gebruik bijvoorbeeld nooit chemische middelen zoals:

  • Wasbenzine
  • Thinner
  • Aceton

Deze middelen zorgen ervoor dat het oppervlak van het plexiglas zacht wordt. Hierdoor verpest je jouw plexiglas schilderij wat heel zonde zou zijn. Blijf dus zo veel mogelijk van de chemische middelen weg en gebruik een lekker ouderwets sopje.

Koop jouw plexiglas schilderij!

Nu weet je hoe je jouw plexiglas schilderij het beste schoon kan maken! Bestel dus jouw favoriete design op een plexiglas schilderij uit onze collectie!

MaterialenTips & tricks