Natuurlijke tuin

Ga je aan de slag met de tuin? Er zijn onwijs veel mogelijkheden, waaronder het kiezen voor een natuurlijke tuin. Een natuurlijke tuin bestaat uit veel planten en bloemen waarbij de natuur haar eigen gang gaat. Overweeg jij een natuurlijke tuin aan te leggen? Wij zetten de belangrijkste punten die je moet weten op een rijtje zodat jij gemakkelijk aan de slag kunt met jouw nieuwe tuin! 

Wat is een natuurlijke tuin

Om te beginnen: wat is een natuurlijke tuin en wat is precies het verschil met een gewone tuin? Wat je in Nederland veel ziet zijn georganiseerde, nette tuinen met een vorm van symmetrie. Dit is wat een natuurlijke tuin juist niet heeft; omdat het er niet aangelegd uitziet, lijkt het op een wilde tuin. In een natuurlijke tuin gaat de natuur haar gang waardoor je veel wild groeiende planten zult tegenkomen en bezoekjes zult krijgen van dieren. Of je nou een grote of kleine tuin hebt maakt niet uit, een natuurlijke tuin kan in elke afmeting toegepast worden.
Natuurlijke tuin

Waarom kiezen voor een natuurlijke tuin?

Wanneer je gek bent op de natuur en je hier graag verbonden mee wilt voelen, dan is een natuurlijke tuin wat voor jou. Een eigen klein natuurgebied voor jezelf. Helaas is een natuurlijke tuin niet voor iedereen weggelegd en is er wel het een en ander dat je moet afwegen voordat je eraan begint.

Waarschijnlijk zie je een natuurlijke tuin voor je als een ‘wilde tuin’, wat weinig onderhoud vereist. Niets is minder waar! Juist omdat je een betrokkenheid creëert met de natuur, zul je hier ook wat tijd in moeten stoppen. Zo kun je denken aan een wekelijkse onderhoud met bladruimen, onkruid verwijderen, grasmaaien en vegen. Dus, waarom kiezen voor een natuurlijke tuin? Wanneer de hoeveelheid onderhoud voor jou geen probleem is en je je graag in de natuur bevindt, zal een natuurlijke tuin je ontzettend veel voldoening en vreugde geven. 
Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin met minder onderhoud

Ja, een natuurlijke tuin heeft onderhoud nodig, maar wij willen dit niet als reden gebruiken om niet voor een natuurlijke tuin te kiezen… Je krijgt er namelijk echt wat moois voor terug! Er zijn wat opties die zorgen voor minder onderhoud. Natuurlijk kun je kiezen voor een hovenier die het meeste onderhoud van de natuurlijke tuin uit jouw handen neemt, maar er bestaat ook de optie om de natuur zelf het werk te laten doen. Daarnaast is onkruid in een natuurlijke tuin niet erg. Zolang het niet het eindbeeld aantast en de natuurlijke tuin overheerst, heb je het prima onder controle!

Wil je het jezelf makkelijker maken, kies dan voor bodembedekkers (laagkruipende planten) die het verwijderen van onkruid uit je handen nemen. Daar waar bodembedekkers zich wortelen, kan geen onkruid groeien. Dit scheelt ook weer een hoop werk in jouw natuurlijke tuin! Voorbeelden van bodembedekkers zijn Kruipend Zenegroen, Dikkemanskruid, Mansoor of Waldsteinia. 
Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin ontwerpen: aan de slag met beplanting

Planten zijn een van de belangrijkste elementen in een natuurlijke tuin en geven jouw tuin de natuurlijke uitstraling die je wilt hebben. Met de juiste beplanting krijg je dit voor elkaar. Geen zorgen, het hoeft echt geen wildernis te worden. Met een goed uitgedachte beplantingsplan kan je een prettige en rustgevende natuurlijke tuin creëren. 

Misschien interessant voor jou: planten schilderijen om je tuin nog gezellig te maken!

Welke planten in een natuurlijke tuin

Combineer wilde struiken met heide en veldbloemen en speel met de verschillende bladeren voor een mooie dynamiek. De combinatie van bomen, planten en struiken zorgt voor een variatie aan dieren die jouw achtertuin zullen opzoeken. Wil je een natuurlijke tuin die het gehele jaar door mooi blijft? Kies dan voor wintergroene planten! 

Voorbeelden van planten en bloemen die goed in een natuurlijke tuin passen zijn onder andere tulpen, rozen, boterbloempjes, vergeet-me-nietjes, longkruid en ajuga reptans. Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden uit de vele mogelijkheden. Belangrijk is dat je er op let dat je planten kiest die jouw tuin er de gehele jaar netjes uit laten zien. 
Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin decoreren en sfeer geven

Naast dat je natuurlijke tuin vol staat met planten en bloemen, is het natuurlijk ook fijn als het wat decoraties en sfeer heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee je jouw tuin meer sfeer kunt geven, zonder dat het de natuurlijke uitstraling van de tuin vermindert. 

Bestrating

Het hebben van bestrating in een natuurlijke tuin is wel zo fijn: het geeft je de mogelijkheid om rustig door de tuin te lopen zonder dat je tussen de planten door hoeft te stappen. Welke bestrating past goed in een natuurlijke tuin

Een richtlijn die hierbij kan helpen is dat zo’n twee derde van de natuurlijke tuin moet bestaan uit begroeiing. Kies voor stenen met een natuurlijke uitstraling, die niet het geheel overheersen. Tegels geven daarnaast regenwater de mogelijkheid om goed weg te lopen, waardoor je na een flinke regenbui geen last hebt van waterplassen. Wil je paden aanleggen, kies dan voor natuurlijke materialen zoals grind of houtsnippers. 
Natuurlijke tuin

Vijver

Met het aanleggen van een mooie vijver zorg je niet alleen voor een mooie plek in de natuurlijke tuin waar jij gelukkig van wordt, je zult er ook veel dieren mee verblijden. Veel dieren zullen de vijver dagelijks bezoeken om ervan te drinken, en waterdieren als kikkers en padden zullen zich er nestelen. Een vijver geeft je echt de mogelijkheid om te genieten van de natuur en al het leven om je heen!

Natuurlijke tuin

 

Erfafscheiding

Bij het aanleggen van een natuurlijke tuin moet je ook rekening houden met erfafscheiding. Ideaal is natuurlijk wanneer deze mooi opgaat in de rest van de tuin. Zo kun je kiezen voor een groene erfafscheiding, of een erfafscheiding gemaakt van natuurlijke materialen zoals gevlochten takken. Een prachtige erfafscheiding die je kunt toepassen in een natuurlijke tuin is het stapelen van losse stenen. Dit is wel meer werk, maar heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling, zeker wanneer planten langs de muur omhoog kruipen. 
Natuurlijke tuin

Het dierenrijk aantrekken

In een natuurlijke tuin is flora het belangrijkste element, maar je wilt natuurlijk ook fauna aantrekken. Trek vogels aan met bijvoorbeeld een berkenboom of hang vogelhuisjes op. Insecten zullen zich snel aangetrokken voelen door de verschillende bloemen in de tuin, maar zullen zeker ook een insectenhotel waarderen! Je kunt in ieder geval veel bezoekers verwachten die op zoek zijn naar besjes, zaden of stuifmeel of dieren die simpelweg op zoek zijn naar wat beschutting. Geniet ervan!
Natuurlijke tuin

Wil jij een natuurlijke tuin aanleggen? Hier zijn de belangrijkste tips nog een keer op een rijtje!

Een natuurlijke tuin aanleggen is niet niks. Er komt veel werk en planning bij kijken, maar het brengt ook onwijs veel moois met zich mee. Zodat jij zo gemakkelijk mogelijk aan de slag kunt gaan, hebben wij nog een keer de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. 

  • Ga voor een derde bestrating, twee derde begroeiing. 
  • Kies inheemse en uitheemse planten die in dezelfde bodem en weersomstandigheden leven. 
  • Plant de bloemen en planten niet in een rechte lijn; plant ze juist op zo'n manier dat het lijkt alsof ze spontaan op zo zijn gegroeid.
  • Kies voor planten en bloemen die dieren aantrekken.
  • Kies alleen voor natuurlijke materialen. 
  • Geef het dierenrijk extra bescherming met vogelhuisjes, insectenhotels en andere diervriendelijke decoraties.

Natuurlijke tuin

Gebruik de natuur als inspiratiebron voor jouw natuurlijke tuin

Naast deze blog raden wij je aan om de natuur als inspiratiebron te gebruiken voor het ontwerpen en aanleggen van jouw natuurlijke tuin. Ontdek verschillende natuurgebieden om erachter te komen bij welke jij je het prettigst voelt en pas dit toe in jouw natuurlijke tuin

RuimtesTips & tricks