Naakte kunst

Dat naakte kunst al duizenden jaren in de westerse kunstwereld gebruikt wordt, zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Maar waarom zijn naakt schilderijen al jarenlang zo geliefd in de kunst? Wij vertellen je in deze blog hier meer over! 

De eerste naakte kunst 

Een van de oudste, en ook kleinste beeldende kunst is het kleine beeldje genaamd Venus van Willendorf, gevonden in Oostenrijk. Het is het eerste Venusbeeldje dat ooit is gevonden en dateert uit zo’n 30-25.000 voor Christus. Er is niet veel over het beeldje bekend, maar heeft wel erg opmerkelijke vrouwelijke kenmerken. De volle borsten, dikke buik, dijen en billen laten zien dat de vrouw waarschijnlijk hoogzwanger is een maakt het vrijwel zeker dat het symbool staat voor vruchtbaarheid. 

Ook duizenden jaren geleden, in Egypte en Babylonië was beeldende kunst te vinden. Hierbij werkt naaktheid gebruikt om status aan te geven. Dienaren werden vaak naakt of schaars gekleed afgebeeld, terwijl je de elite kon herkennen aan het dragen van kleding.

Als we kijken naar de Griekse kunst, is ook hier het gebruik van naaktheid kenmerkend, en dan voornamelijk het mannelijk naakt. Dit is omdat het mannelijk naakt gebruikt werd om de ideale mens uit te beelden. De reden dat je dan ook vaak vrouwen ziet met kleding, is omdat de oude Grieken meenden dat de man de meest complete mens was. Vrouwen daarentegen, waren een minder ideaal mens waardoor ze met kleding afgebeeld werden. 
Naakte kunst

Naakte kunst in latere tijden

In de middeleeuwen was in het westen het Christendom een van de grootste religies. Binnen dit geloof zou de mens zich niet laten verleiden door het aardse, maar zich juist laten leiden door de hemel. Omdat seksualiteit zo aards is, werd het ook beschouwd als iets verkeerds. Dit zie je dan ook terug in de kunst: geslachtsdelen werden bedekt en seksualiteit was dan ook min of meer verboden. 

In de Renaissance kwam hier tot zekere mate verandering in. Waar de focus tijdens de Middeleeuwen lag op religie en het hiernamaals, ontdekte men in de Renaissance opnieuw de schoonheid van de wereld en het menselijk lichaam. De anatomie van de mens werd in deze periode bestudeerd, en men kwam erachter dat het skelet invloed had op de uiterlijke vorm van het lichaam. De mens kreeg hierdoor in naaktschilderijen veel meer een realistische vorm. 

Beeldende kunst in deze tijd

Beeldende kunst is tegenwoordig nog altijd een veel terugkerend onderwerp. Het afbeelden van de mens in zijn meest pure vorm, waarbij het lichaam zelf als een kunstwerk wordt beschouwd. Naaktheid kan worden afgebeeld om te choqueren, reacties uit te lokken of om simpelweg de schoonheid van het menselijk lichaam te laten zien. 

“What spirit is so empty and blind, that it cannot recognize the fact that the foot is more noble than the shoe, and skin more beautiful than the garment with which it is clothed?”

- Michelangelo

Ontdek onze naakte kunst collecties!

In onze line art collectie vind je verschillende naakte kunst van het vrouwelijk lichaam. Ook de abstract collectie bevat bijzondere naakte kunst. Ben je meer op zoek naar fotografische kunst? Dan vind je in de fotografie collectie prachtige foto’s, waaronder van het menselijk lichaam.
Collecties