Stedenprints Rotterdam: Groot Handelsgebouw

Maak jouw lege muren weer inspirerend! Onze Wanddecoratie Canvas en Plexiglas Prints geeft jouw (thuis)kantoor, slaapkamer of woonkamer weer kleur. De canvas kunst van Walljar zorgt voor een goede sfeer in iedere omgeving!

Het Groot Handelsgebouw in Rotterdam

‘’Groot Handelsgebouw’’ Rotterdam wanddecoratie - Walljar

 

Het Groothandelsgebouw is een bedrijfsverzamelgebouw aan het Stationsplein, naast Station Rotterdam Centraal. Het gebouw is een rijksmonument en is ontworpen door architecten H.A. Maaskant en Ir. W. van Tijen. Met het schilderij van het Groot Handelsgebouw aan de muur kun je genieten van hét icoon van de wederopbouw van Rotterdam. Laat zien dat jij Rotterdam waardeert met een prachtige foto van het Groot Handelsgebouw aan de muur.

Historie van het Groot Handelsgebouw

Op 3 juni 1953 werd het Groot handelsgebouw geopend door koningin Juliana. Na het bombardement in 1940 ging er 388.000 m2 verloren aan bedrijfsruimte. De ondernemer Frits Pot kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog op het idee om een nieuw bedrijfsverzamelgebouw te ontwerpen, omdat een nieuw pand voor veel ondernemers onbetaalbaar was. Samen met het architectenbureau Van Tijen en Maaskant gingen ze aan de slag, het ‘nieuwe’ Rotterdam werd opgebouwd en al tijdens de bouw vestigden de eerste bedrijven zich in het Groot Handelsgebouw.

Wat bijzonder was aan het Groot Handelsgebouw was dat de huurders op drie niveaus van binnenuit bereikbaar waren voor (vracht) auto’s via een rijbaan. Zowel in de kelder, de begane grond als de eerste etage zijn voorzien van aanvoerroutes die 1.5 km dwars door het gebouw heen lopen. Ook was er een parkeergarage met een aanbod voor 220 auto’s, destijds reden er maar 150 auto’s rond in Rotterdam. Op de begane grond waren winkels en horecazaken aanwezig en op het dak was een bioscoopzaal genaamd ‘Kriterion’ aanwezig. Hierdoor werd het Groot Handelsgebouw echt onderdeel van het stadsleven in Rotterdam.

In het Groot Handelsgebouw waren ook enkele dienstwoningen aanwezig zodat er continu een huismeester aanwezig was in het gebouw. Het gebouw had vier woningen op de 7e verdieping aan de kant van de binnenplaats. Er is nog één laatste bewoner over namelijk de 83 jarige Els Stolk. Zij woont hier al sinds 1962 samen met haar echtgenoot Cor, allebei werkten ze in het Groot Handelsgebouw toentertijd. Van de vier woningen is alleen de woning waar Els in woont nog over en aan verhuizen denkt ze zeker niet, ze vindt het heerlijk om te wonen in het Groot Handelsgebouw.

Architectuur van het Groot Handelsgebouw

De architectuur van dit gebouw stamt af van het grootste bedrijfsverzamelgebouw ter wereld, namelijk de Merchandise Market in Chicago. De Merchandise Market had een eigen vervoerssysteem en was gericht op groothandelaren. Dit moest ook in Rotterdam komen te staan. Het gebouw moest 220 bij 85 meter met een hoogte van 43 meter worden. De grootsheid van het gebouw moest het symbool zijn van de nieuwe verhoudingen in de stad. Het gebouw bevat tegenwoordig 120.000 m2 aan kantoor-, winkel-, horeca- en opslagruimte.

Kantoorconcepten in het Groot Handelsgebouw

Het Groot Handelsgebouw biedt kantoren aan meer dan 500 bedrijven. Er zijn twee verschillende soorten kantoorconcepten aanwezig in het gebouw. Het Cambridge Innovation Center (CIC) en de Kleinhandel. Zij bieden een creatieve en innovatieve werkomgeving aan meer dan 200 huurders. In het gebouw is er dus ruimte om te flexwerken en te vergaderen voor ondernemers. En speciaal voor de huurders heeft het Groot Handelsgebouw meer dan 7000 m2 aan dakterrassen. Je kunt in het Groot Handelsgebouw terecht bij een gym, rooftopbar, restaurants en voor een werkplek. Waar het Groot Handelsgebouw eerst een opslagplaats voor waren van groothandelaren was zitten er nu verschillende kantoren inclusief co-working spaces.

´De Trap´

In 2016 werd de 75 jarige wederopbouw in Rotterdam gevierd, voor deze speciale gelegenheid werd ‘De Trap’ ontworpen. De gigantische trap verbond het Stationsplein met het dak van het Groot Handelsgebouw. Voor de gelegenheid werd ook het oude Kriterion bioscoop bovenop het gebouw weer geopend voor bezoekers. Van 16 mei tot en met 19 juni kon je de trap met 180 treden beklimmen.

Specificaties van de prints

Het design van het Groot Handelsgebouw is te verkrijgen in verschillende kleuren onder andere in het blauw, grijs, groen, oranje en rood. Je kunt kiezen uit het materiaal canvas of plexiglas, deze materialen zijn er in verschillende maten te verkrijgen:

• Canvas
30 x 45 cm, 40 x 60 cm, 60 x 90 cm, 75 x 100 cm, 80 x 120 cm, 120 x 180 cm.

  • Plexiglas
    30 x 45 cm, 40 x 60 cm, 60 x 90 cm, 75 x 100 cm, 80 x 120 cm, 120 x 180 cm, 150 x 225 cm.

    De prints worden gedrukt in Nederland volgens de hoogste kwaliteitsnormen. We werken met partners die kwaliteit als zeer hoog standaard hebben staan. Ze gebruiken de beste apparatuur zodat ze de mooiste producten kunnen produceren.

Inspiratie

Ben jij op zoek naar muurdecoratie voor je (thuis) kantoor, slaapkamer of woonkamer? Het ontwerp Groot Handelsgebouw is niet alleen in het echt indrukwekkend maar ook zeker als schilderij aan de muur. Zou jij graag dit kunstwerk aan de muren hebben hangen dan kun je de print het Groot Handelsgebouw online kopen. Lees ook meer over Rotterdam of bekijk onze Rotterdam collectie.

Voor meer wand inspiratie volg ons dan op Instagram, Facebook, LinkedIn of Pinterest!


 

Stedenprints rotterdam