Historische poster

Een garde d’honneur is Frans voor ‘’erewacht’’. Het stamt uit de tijd van de Franse heerser Napoleon. De uitstekend geklede wachters moesten verplicht meevechten met de kleine Franse leider. Dit oorzaak hiervan was Napoleon zijn grote droom: wereldheerschappij. De erewacht is prachtige wanddecoratie om in de hal of woonkamer op te hangen. In combinatie met een andere historische poster zal het uitstekend staan. 

Hoe de garde d’honneur in het leven werd geroepen

Dat de garde d’honneur een erewacht is weten we inmiddels. Maar hoe ontstond de garde d’honneur nou? Wat was zijn taak? En hoe werd je een garde d’honneur? Deze vragen gaan we in deze blog allemaal voor jou beantwoorden! 
Historische poster

Ontstaan van de garde d’honneur

De garde d’honneur ontstond rond 1812. De Franse tiran Napoleon was in de Nederland aan de macht. Nederland werd vanuit Parijs aangestuurd en Nederland had niks te vertellen. Napoleon was in zijn veroveringsdrang bezig met het veroveren van heel Europa, maar dit ging zeker niet zonder slag of stoot. 

Dit vergde de Franse keizer veel troepen. Elk land dat veroverd werd moest daarom een bijdrage leveren in de vorm van troepen aan de Fransen. In het begin vielen de aantallen nog wel mee, zeker voor de elite groepering in de Nederlandse steden. 

Er moesten namelijk enkele jonge mannen tussen de leeftijd van de 18 en 30 jaar oud meevechten. De elite maakt zich hier niet zo een zorgen over. Zij kochten jongemannen in de lagere rangen immers uit om in hun plaats te vechten. 

Must read: Vind nu de leukste geschiedenis poster bij Walljar!

Er ontstonden problemen in Rusland

Maar de problemen begonnen pas echt toen Napoleon was aangekomen in Rusland. Door de tactiek van de Russen leden de Fransen grote verliezen. Aangezien Rusland namelijk zo groot is vochten ze van stad tot stad. 

Wanneer een stad verovert dreigde te worden door de Fransen, staken de Russen de stad in brand en haalden al het voedsel en drinken weg. Des te verder de Fransen Rusland in vochten, des te meer soldaten er dood gingen aan:

  • hongersnood
  • kou 
  • verwondingen
  • ziektes

Dat was het moment waarop Napoleon de opdracht gaf om de veroverde landen meer troepen te laten leveren. In Nederland werd daarom de garde d’honneur eenheid opgericht. Hier moesten ook alle jongemannen uit de elite aan deelnemen. Uitkopen was nu geen optie meer. 

Het uniform van de garde d’honneur

Een uniform moesten de mannen zelf aanschaffen. De prachtige uniformen die je op Walljar’s wanddecoratie ziet waren dan ook niet goedkoop. De elite gaven veel geld uit aan deze pakken omdat ze goed beschermd wilden zijn en er natuurlijk goed uit wilden zien, want hè, het zijn immers elite. Vervolgens werd de garde d’honneur eenheid naar het front gestuurd om mee te vechten of gebruikt om strongholds te beschermen. 

Historische poster

Wanddecoratie van de garde d’honneur

In de historische collectie van Walljar vind je de historische poster van de garde d’honneur. De wanddecoratie van de garde d’honneur is vaak met een paard te zien. Paarden waren namelijk de voornaamste vervoersmiddelen in het begin van de 19e eeuw. 

De garde d’honneur moest namelijk door heel Europa reizen dus een paard was wel handig. Je ziet dat de garde d’honneurs uit verschillende steden in Nederland kwamen. Iedere stad had zo zijn eigen uniform. Kies dus de wanddecoratie van het uniform dat jij het mooiste vind! 

Bestel jouw favoriete garde d’honneur!

Wil jij nu graag een historische poster of een poster van de garde d’honneur eenheid? Bekijk dan de historische collectie van Walljar en kies de garde d’honneur uit een van de steden van Nederland!

Collecties