Designer Marten

Onze designer Marten die onder andere de Marokko, fotografie, stadskaarten en landschappen collectie heeft uitgebracht, vertelt over zijn werkdag bij Walljar. Leer Marten beter kennen! 

Over Marten

Mijn naam is Marten, ik ben 23 jaar oud en ik woon in Zwolle. Ik ben afgestudeerd als media vormgever aan de Cibap in Zwolle en studeer nu met plezier aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Ik was een tijd lang zoekende naar waar precies mijn interesses liggen en iets waar ik mijn ideeën in kwijt kon; dat was en is toch wel echt het grafisch vormgeven. Ik haal energie uit het creatief omgaan met beeld en tekst. Naast creatief bezig zijn en mijn werk bij Walljar geef ik nu al 5,5 jaar leiding bij de scouting, ga ik graag naar festivals en concerten of doe ik gezellig een biertje met vrienden!Designer Marten

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou? 

Mijn wekker gaat lekker vroeg af: om 6 uur ‘s ochtends al! Na zo’n twee keer snoozen maak ik me klaar om vervolgens om 7:20 de trein te pakken naar Rotterdam. Ik ben zo’n 1,5 uur onderweg en die tijd gebruik ik dan ook lekker om nog even mijn ogen te sluiten tijdens de treinrit.

Aangekomen op kantoor begin ik altijd met kijken wat er op de planning staat. Afhankelijk van de opdracht begin ik met het opdoen van inspiratie. Daarna ben ik bezig met het vormgeven van nieuwe collecties, social media posts of andere visuals. Mijn pauze gebruik ik altijd om even een half uurtje te wandelen en een frisse neus te halen. Na het ontvangen van feedback pak ik door totdat alles goed is uitgewerkt en ik helemaal tevreden ben over het eindresultaat! 

Wat vind je het leukste aan jouw werk? 

Dat het me een uitgangspunt biedt voor mijn ideeën. Ik ervaar veel drukte in mijn hoofd en dit kan ik hier uiten in vormgeving. Het designen en werken aan verschillende projecten doe ik met plezier en ik haal hier ook veel voldoening uit. Daarnaast heb ik een gezellige groep collega’s en hangt er een prettige, informele sfeer op kantoor wat ook echt bijdraagt aan mijn motivatie om helemaal vanuit Zwolle naar Rotterdam te komen!

Designer Marten

Waar haal je je inspiratie vandaan en hoelang doe je vervolgens over het uitbrengen van een nieuwe collectie? 

Ik haal veel inspiratie uit de artiesten die ik volg of uit de posts die op instagram worden gedeeld. Daarnaast valt er op Pinterest ook onwijs veel interessante dingen te vinden die mij met het creatieve proces helpen. Ik heb zo ongeveer een half uurtje nodig om in de flow te komen en dan gaat het designen vanzelf. Wanneer mijn inspiratie minder wordt haal ik wat frisse lucht of zoek ik even verder tot ik weer goede ideeën heb om mee door te gaan. 

De tijd dat ik erover doe hangt af van de grootte van de collectie en hoe uitgebreid het ontwerp is. Soms ontwerp ik echt vanaf 0, en soms bewerk ik bestaande foto’s of ben ik bezig met teksten. Per collectie verschilt dit dus, de ene keer doe ik er een dag over en de andere keer een hele week. 

Wat zijn je favoriete collecties? 

Ik ben onwijs tevreden over de illustratieve landschappen collectie die ik heb uitgebracht! Hierin is een mooie balans tussen rustige kleuren en goede, heldere vormgeving. 

Ook de stadskaarten collectie vind ik heel tof. Deze collectie is vanaf 0 geïllustreerd en ik ben hier dan ook echt lang mee bezig geweest. Uiteindelijk zijn er toegankelijke designs uitgekomen die in elk huishouden wel een mooi plekje kunnen krijgen!