7 voordelen van planten op kantoor

Ben jij een harde werker en maak je lange werkdagen op kantoor? Dan is het wel zo fijn als de omgeving waarin je werkt rust uitstraalt en gezond is. In dit artikel lees je hoe je dit kan bereiken simpel door het plaatsen van planten op kantoor.

‘’Inspiratie planten op kantoor’’

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van planten op kantoor veel voordelen met zich meebrengt. Eerder onderzoek werd gedaan door de Nederlandse Marlon Nieuwenhuis, afdeling Psychologie van de Universiteit van Cardiff, het plaatsen van planten in kantoren leidde tot een toename in productiviteit van 15 procent. Volgens Alex Haslam, hoogleraar psychologie van de Universiteit in Queensland die betrokken was bij dit onderzoek, hebben werknemers in een kantoor gevuld met planten meer het gevoel dat hun werkgevers daadwerkelijk om hun welzijn geven. Wij zetten de zeven grootste voordelen van planten op kantoor voor jullie op een rij.

1. Planten op kantoor verbeteren de concentratie en geheugen

Onderzoek heeft aangetoond dat het concentratievermogen van de werknemers stijgt wanneer ze zich bevinden in een groene omgeving. Werknemers kunnen zich beter concentreren door de aanwezigheid van planten of door een ommetje te maken in de natuur. Dit is ontdekt door de onderzoekers van de universiteit in Michigan, het is zelfs zo dat door de natuur de concentratie en de werking van het geheugen met maar liefst 20 procent stijgt.

2.Planten op kantoor verbeteren de luchtkwaliteit

Een kantooromgeving is niet de meeste gezonde omgeving die we kennen, door de uitstoot van schadelijke stofdeeltjes van computers, printers, kopieermachines etc. vervuilt de lucht in het kantoor. Ook het gebruik van een airco of verwarming kan voor een droge lucht zorgen. Planten hebben een zuivere werking, ze nemen CO2 in zich op en zetten dit om naar zuurstof. Hierdoor zullen de schadelijke stofdeeltjes geneutraliseerd worden en zal de lucht zuiverder worden. Ook de mogelijkheid van het openen van ramen helpt mee met het verbeteren van de luchtkwaliteit, hierdoor zullen de werknemers niet steeds dezelfde lucht inademen. Planten kunnen ook een uitkomst voor jou zijn wanneer er geluidsoverlast is. Planten absorberen naast lucht ook geluidgolven, waardoor geluidoverlast en galm in een werkomgeving minder wordt.

3. Planten op kantoor verhogen de creativiteit en productiviteit

Door het rustgevende effect van planten op kantoor neemt de creativiteit van de werknemers toe. Er komt meer ruimte vrij in je hoofd vrij wanneer iemand zich gezond en rustig voelt, hierdoor kunnen nieuwe innovatieve ideeën ontstaan. Door deze ideeën stijgt indirect de productiviteit van de werknemers.

4. Planten op kantoor verlichten stress

Uit een onderzoek uitgevoerd door de Washington State University is gebleken dat de aanwezigheid van planten op kantoor de stress onder werknemers kan verlichten. In dit onderzoek werd een kantooromgeving nagebootst, waar de deelnemers verschillende stressvolle oefeningen moesten uitvoeren. Het stressniveau van de deelnemers lag maar liefst 12 procent lager in de nagebootste werkomgeving met planten, ook waren deze deelnemers sneller in de beantwoording van de  vragen.

5. Planten op kantoor verlagen het ziekteverzuim

In het onderzoek van hoogleraar psychologie Tina Bringslimark onderzoekt ze met haar team de correlatie tussen ziekteverzuim en de aanwezigheid van planten. Hierin werd rekening gehouden met de variabelen leeftijd, licht, temperatuur en werkdruk. Uit het onderzoek is gebleken dat door de aanwezigheid van planten er een verlaging van het ziekteverzuim bij werknemers is.

6. Planten op kantoor verhogen het bedrijfsimago

Planten op kantoor kunnen het bedrijfsimago verhogen, doordat planten zorgen voor extra sfeer in de werkomgeving. Wanneer er potentiële klanten worden uitgenodigd in jouw werkomgeving is de eerste indruk erg belangrijk. Planten scheppen een uitnodigend en warm gevoel, ook krijgt je bedrijf een duurzame en milieuvriendelijke uitstraling. Zo zie je dat planten op kantoor niet alleen voor werknemers voordelig is maar ook voor klanten en stakeholders.

7. Planten op kantoor verhogen het groepsgevoel

Door de aanwezigheid van planten op kantoor zal het groepsgevoel binnen het bedrijf verhogen. Planten op kantoor verhoogt natuurlijk de sfeer, maar het is ook belangrijk dat de planten goed verzorgt worden. Het verzorgen van de planten kan gezien worden als een gemeenschappelijk project onder de werknemers. De sociale samenhang en communicatie onder de werknemers tijdens dit project zal het groepsgevoel bevorderen.

Inspiratie

Hierdoor zie je maar weer dat de juiste uitstraling zeer belangrijk is voor je werknemers en klanten. Ook wanddecoratie brengt veel voordelen met zich mee in een werkomgeving. Het heeft niet alleen een positief effect op klanten maar is ook gunstig voor je werknemers doordat het inspireert en stress reduceert. Lees hier meer over wanddecoratie in kantoor of bekijk onze collectie hier.

Voor meer wand inspiratie volg ons dan op Instagram, Facebook, LinkedIn of Pinterest!

 

 

 

Kantoor inspiratie