Akoestiek verbeteren

Akoestiek verbeteren: hoe zorg je voor minder galm in huis? Voor velen is dit een uitdaging, niet alleen thuis maar ook op kantoor. De hinderlijke galm kan flinke hoofdpijn en concentratieproblemen als gevolg hebben. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor: ontdek de tips in deze blog! 

Hoe werkt akoestiek?

Wil je de akoestiek verbeteren, dan is het misschien eerst handig om te weten hoe deze galm eigenlijk ontstaat. Je zult vast wel hebben opgemerkt dat in sommige ruimtes het net wat meer galmt dan in andere ruimtes. Dit komt voornamelijk door het formaat van de ruimte en de materialen die erin zijn geplaatst. Je hebt voorwerpen die geluid absorberen, terwijl andere voorwerpen het geluid juist weerkaatsen. Wanneer je net wat te veel spullen hebt staan die geluid weerkaatsen, zul je de welbekende echo opmerken! 

#1. Akoestiek verbeteren met een kleed

Waar we vroeger vaak tapijt in de woonkamer hadden liggen, kiezen we tegenwoordig graag voor strakke, moderne vloeren als PVC of tegels. Onwijs stijlvol, maar het zorgt wel sneller voor die vervelende galm in huis. Onze tip? Plaats een vloerkleed! Een vloerkleed zorgt niet alleen voor meer sfeer, het zal ook flink de akoestiek verbeteren. Het beste is om een hoogpolig kleed te kiezen; hoe meer textiel, des te minder galm in huis
Akoestiek verbeteren

#2. Bevestig wandkleden aan de muur

Kleden zijn niet alleen voor de vloer bedoeld! Wist je al dat je deze kleden ook kan bevestigen aan de muur? Wandkleden zijn daarmee niet alleen een bijzondere blikvanger, maar ook geweldige geluid absorbeerders. Daarnaast bestaan er kleden die echt voor de muur bedoeld zijn. Vaak zijn deze gemaakt van vilt of een andere fijne stof. Perfect om de galm in huis te verminderen!

#3. Zet stoffen meubels neer

Wil je de akoestiek verbeteren, dan kun je het beste kiezen voor gestoffeerde meubels om de ruimtes thuis mee in te richten. Plaats een mooie, stoffen bank en eetkamerstoelen, veel zachte kussentjes en een grote lamp met kap bijvoorbeeld. Het zijn allemaal manieren om de galm in huis te verminderen. Ga je liever mee met de trends en kies je voor materialen als marmer of staal, zorg dan dat je dit voldoende compenseert met textiel: zo zal je niet alleen de akoestiek verbeteren, maar breng je ook meer sfeer in huis. 

#4. Minder galm in huis met gordijnen

Heb jij grote ramen thuis? Het is onwijs prettig om lekker veel licht in huis te hebben, maar voor de akoestiek werken grote ramen niet echt mee! Je kunt deze akoestiek verbeteren met behulp van gordijnen. Dit kunnen gordijnen zijn in allerlei vormen: rolgordijnen, vouwgordijnen, maakt niet uit, zolang ze maar van stof zijn. Zijn gordijnen toch niet helemaal jouw ding en heb je liever jaloezieën, kies dan voor hout. Hout werkt namelijk ook absorberend. 
Akoestiek verbeteren

#5. Creëer hoeken in je kamer 

De meeste woningen hebben weinig hoeken en voornamelijk lange, rechte wanden. Dit zorgt ervoor dat geluidsgolven zich gemakkelijk door de ruimte kunnen bewegen. Creëer je hoeken in de kamer, dan zul je merken dat het geluid zich minder goed door de ruimte kan weerkaatsen waardoor je dus minder galm in huis zal ervaren. Maar hoe pak je dit aan? Overweeg bijvoorbeeld een roomdivider, of plaats een aantal grote planten die de geluidsgolven weten te doorbreken! 

#6. Hang canvas schilderijen op 

Ook met wanddecoratie kun je de akoestiek verbeteren. Kale muren zorgen namelijk dat het geluid zich veel makkelijker door de ruimte kan weerkaatsen. Vooral canvas schilderijen zijn geschikt de galm in huis te verminderen. Dit komt door het hout materiaal waarvan het is gemaakt. Heb je een grote, kale muur? Overweeg dan om er een groot schilderij op te hangen! Het zal niet alleen een geweldige eyecatcher zijn, maar zal ook flink de akoestiek verbeteren. Kijk hier voor een ruim aanbod aan unieke schilderijen!

Misschien ook interessant voor jou: de 8 voordelen van een canvas schilderij!

Ken jij iemand met een akoestiek probleem? 

Ken jij nou iemand die ook last heeft van die vervelende galm in huis, of heb je dit probleem op kantoor? Deel deze blog met ze! Er zijn genoeg oplossingen hiervoor. Kies je voor wanddecoratie om de galm te verbeteren, dan hebben wij een ruim en uniek assortiment voor jou klaarstaan die ook gelijk de sfeer zal verbeteren! 

Tips & tricks